Stanko Zdravčević: creșterea prețului făinii datorită unui preț mai mare de achiziție pentru grâu nu are sens

Creșterea palpabilă a prețului făinii și, în consecință, a lanțului tuturor produselor de panificație de pe piața internă de vânzare cu amănuntul, probabil că ne-am simțit deja în portofel și se pare că creșterea nu controlează sfârșitul. Unii anunță chiar creșteri de preț de până la 60 la sută pentru aceste produse.

„Am luptat aceeași bătălie de zeci de ani. Nimic nou nu se întâmplă aici, istoria se repetă. Producătorii de făină și de panificație au folosit întotdeauna mulțimea ori de câte ori a fost posibil”” comentează Stanko Zdravčevic, Secretarul Asociației Comunale a țăranilor din Slavonia și Baranja.

El spune că nimeni nu contestă faptul că grâul din acest an a fost plătit puțin mai mult decât cele anterioare, cu aproximativ 25 la sută, dar argumentând că 60 la sută făină nu are sens, mai ales că toate stocurile de grâu au fost rambursate.

„Grâul este mai scump, dar depinde de soi la soi. Foarte puțini dintre ei au fost mai mult de 130 kuna, totul a fost mai mic. În medie, aproximativ 125 kuna, dar acest lucru este, de asemenea, o mulțime. Cu aceste elemente de bază, făina poate crește în preț ca pâinea, dar nu atât de mult”” notează sursa. Ceea ce este important pentru statul nostru, adaugă el, este că avem o cantitate suficientă din această cultură și mai mult de 50 la sută pentru export.

Alimente compromise?
În plus față de această problemă, în conversație Zdravčević a subliniat, de asemenea, că creșterea tot mai pronunțată a prețului îngrășămintelor artificiale și a altor repromateriale.

„Nu există niciodată ani mai răi, cel puțin în aceste ultime cupluri. Pe măsură ce prețul de achiziție pentru grâu și alte culturi a crescut, el a crescut și reprocesat, dar cel mai mare hobby este îngrășămintele””, a spus el, adăugând că de când s-a angajat în agricultură, astfel de prețuri ridicate nu au fost înregistrate. „Prețul ureei și al altor îngrășăminte este de aproximativ 100 de euro pe metru din acest îngrășământ . Astfel, peste 50 la sută au sărit”” subliniază acest fermier.

El crede că acesta este un monopol și că piața mondială poate face tot ce dorește. Problema este că în acest an semănatul grâului de toamnă, care, potrivit previziunilor, va fi mai rău decât în anii precedenți. Soiurile semănate necesită îngrășăminte, dar, din păcate, fermierii nu le vor da în cantitate suficientă, deoarece nu au bani pentru asta.

Și dacă circumstanțele nu se schimbă, anul viitor, după toate probabilitățile, vom avea probleme cu furnizarea de alimente, iar lipsa ei înseamnă doar un singur lucru – un salt al prețurilor.

„Nu știm ce vom culege anul viitor dacă mijloacele de protecție vor crește. Va fi patetic și trist în agricultură”” spune el, dezamăgit, menționând că acestea sunt culturi pe care laboratoarele le caută exact cât de mult îngrășământ au nevoie, ce fel de protecție și dacă nu o obțin, nu vor aduce.

În plus, opiniile sunt că statul, adică Ministerul resor, nu poate face prea multe aici, deoarece planta de îngrășăminte este în proprietate privată.

„Dacă acest lucru continuă, vom fi în viață și bine, amintiți-vă ce am spus. Va fi o recoltă foarte mizerabilă””bolile vor apărea pe culturi și mă tem că nu vom avea suficiente pentru propriile noastre nevoi”, a concluzionat Zdravchevich.

Creșterea palpabilă a prețului făinii și, în consecință, a lanțului tuturor produselor de panificație de pe piața internă de vânzare cu amănuntul, probabil că ne-am simțit deja în portofel și se pare că creșterea nu controlează sfârșitul. Unii anunță chiar creșteri de preț de până la 60 la sută pentru aceste produse. „Am luptat aceeași…

Lasă un răspuns