Presiune excesivă sau redusă, care oferă cele mai bune rezultate ale însămânțării exacte a porumbului?

În contextul de mai mulți ani de colaborare de succes cu Jerković d.o.o. și Facultatea de Agrobiotechnical Științe a Osijek, Institutul de Mașini Agricole și Surse Regenerabile de Energie / Departamentul de Geo Tehnologii și GIS sub conducerea izv. prof. dr. sc. Ivan Plachak și profesorul. dr. sc. Mladena Yurishicha, șef al grupului de cercetare „Agrogit-tehnice și sisteme tehnologice de producție a plantelor, GIS și de protecție a mediului”, a efectuat un studiu științific de calitate de porumb semănat.

Cercetarea a fost realizată împreună cu colegii doc. dr. sc. Dr. Zimmer. sc. Zeljko Barac și Dorian lucrează ca magician. ing. geod. și geoinf.

O zonă de producție de testare a fost instalată în vecinătatea crutcher. În scopul cercetării și comparării, au fost adoptate două variante ale semănătorului Horsch și ale semănătorului pe principiul marcării în vid („la vid”) a RV și a marcării prin suprapresiune („la împușcat”) a RX. Pentru a asigura aceleași condiții pentru efectuarea cercetărilor, un loc pentru însămânțare este ales atât cu semănători, cât și cu aceleași caracteristici pedomecanice ale solului.

Cinci viteze diferite de operare
Pentru a studia și a determina calitatea în funcție de zonă și adâncime, au fost selectate 5 viteze diferite de funcționare la care s-a efectuat însămânțarea. Vitezele de însămânțare de lucru au fost de 6, 8, 10, 11 și 13 km/h, care au fost utilizate anterior în studiile științifice privind calitatea însămânțării. Potrivit producătorului de mașini agricole Horsch, ambii semănători studiați nu au nevoie de o putere mare a motorului tractorului, adică în acest studiu a fost utilizat un tractor Claas Arion 630 cu un motor de 110 kW.

La efectuarea însămânțării exacte, am folosit sistemul Trimble cu RTK (Eng. Cinematic în timp Real) cu o precizie de 2 cm și stația de bază a proprietarului Jerković pentru corectarea semnalului. În plus față de precis sistem de navigare, Tractor utilizează E-Manager, care conține o serie de funcții, cum ar fi sutava AutoSpeed pentru control automat viteza în funcție de semănat parametri.

Cercetările efectuate au arătat că semănătoarea cu utilizarea suprapresiunii într-o anumită măsură a arătat rezultate mai bune în ceea ce privește calitatea însămânțării ca o condiție prealabilă importantă pentru randamente mai stabile. Semănătorii investigați nu diferă semnificativ în preț, astfel încât agricultorilor li se recomandă să achiziționeze o semănătoare RX pentru însămânțare cu exces de nor. Datorită preciziei sale, este foarte eficient în însămânțarea porumbului, a floarea-soarelui, a sfeclei de zahăr și a rapiței.

Parametrii tehnici și tehnologici moderni ai semănătorului investigat se disting printr-un mecanism unic de însămânțare și o monitorizare modernă a calității însămânțării prin terminalul Horsch (controlul calității însămânțării primite pentru o însămânțare separată). Mecanismul de însămânțare al semănătorului RX se bazează pe o nouă descompunere a cerealelor pe un disc fără găuri clasice, un nou încărcător de semințe, unde se poate obține o frecvență ridicată (de la 30 Hz la o viteză de operare de 12 km/h și rate de însămânțare de 90.000 boabe de porumb / ha), care oferă rezultate excelente și fiabile.

Pentru a obține o însămânțare de înaltă calitate folosind noul disc, Horsch a instalat senzori pentru a monitoriza viteza de rotație a discului. Pentru a oferi manipulatorului o vizualizare mai ușoară a sistemului general, el a setat și un memento pentru a menține senzorul curat.

Semănătorul specificat, după cercetările efectuate, a arătat că depune calitativ cereale la o viteză de 8 până la 12 mile pe oră și că la viteze mai mari nu ar trebui să existe abateri în distribuția semințelor. Când lucrați cu o viteză de 6 km / h, este posibilă însămânțarea, dar se obține o productivitate mai mică, ceea ce reprezintă un dezavantaj excepțional pentru acest tip de semănătoare, care are o eficiență operațională ridicată.

Distribuția calitativă a semințelor pe suprafață și adâncime
La efectuarea studiului, nu a existat un spațiu gol lizibil, nici o suprafață nedeteriorată sau așezarea mai multor semințe în același loc.

Și în final, pentru a asigura o însămânțare precisă, se propune utilizarea electronicii moderne Horsch, cu ajutorul căreia se obține o însămânțare mai eficientă. Cu ajutorul noilor terminale Horsch, cum ar fi terminalul Touch 1200, este activată activarea automată a lățimii de lucru a secțiunii, ceea ce este extrem de util la însămânțare, unde există suprapunere sau necesitatea de a salva semințe. Utilizarea unui terminal cu semnal GPS vă permite să lucrați în condiții nefavorabile (noapte, ceață).

Pe lângă utilizarea GPS și a senzorilor, se recomandă utilizarea funcțiilor Multicontrol pentru a monitoriza consumul de semințe și minerale în timp real. Folosind noua Semănătoare Horsch Maestro RX cu un nor în exces, însămânțarea precisă se realizează cu o distribuție de înaltă calitate a semințelor în zonă și adâncime, ceea ce reprezintă o condiție prealabilă importantă pentru creșterea și dezvoltarea plantei și, în final, randamente ridicate și stabile.

O interpretare mai detaliată a rezultatelor utilizând instrumente statistice moderne va fi publicată la următoarele reuniuni științifice recente ale experților.

În contextul de mai mulți ani de colaborare de succes cu Jerković d.o.o. și Facultatea de Agrobiotechnical Științe a Osijek, Institutul de Mașini Agricole și Surse Regenerabile de Energie / Departamentul de Geo Tehnologii și GIS sub conducerea izv. prof. dr. sc. Ivan Plachak și profesorul. dr. sc. Mladena Yurishicha, șef al grupului de cercetare…

Lasă un răspuns