Cel mai bun fân din lume costă până la 250 de euro pe tonă – care este problema?

Hay, declarat cel mai bun din lume, vine din sudul Franței și costă până la 250 de euro pe tonă. Foin de Crau (hay from Crau) poartă o etichetă protejată de originalitate (dop) și este foarte solicitată în rândul crescătorilor de cai din întreaga lume, potrivit Casei de televiziune ARTE.

Eticheta de origine controlată a acestui furaj există din 1997. anul și din 2009. de asemenea, a primit o etichetă protejată de originalitate. Apoi a devenit prima hrană pentru animalele cu o astfel de caracteristică.

Acest fân diferă de ceilalți prin aroma, compoziția florală și proprietățile nutriționale, care dau un gust specific. Baloturile sunt legate cu frânghii roșii și albe și sunt produse de 300 de producători uniți.

Cu toate acestea, schimbările climatice le creează probleme de care se tem pentru viitorul lor.

Unul dintre cei care îl produce și îl vinde este și David Dowliere, în vârstă de 55 de ani. Este cultivat în câmpuri în cioară, o fostă stepă, pe pământ lăsat pe cărbuni.

Lipsa apei pune în pericol producția
Această parte a Franței a devenit o oază agricolă datorită unui sistem de canale care scurge apa din râul Durance din apropiere. Pentru a asigura o recoltă satisfăcătoare, fermierii trebuie să irige câmpurile.

Cu toate acestea, consumul acestei resurse în detrimentul producției agricole se confruntă cu numeroși critici din partea autorității regionale pentru resursele de apă. Ei, la rândul lor, cred că, datorită efectelor crescânde ale schimbărilor climatice, apa va deveni rară în sudul acestei țări și că râul Durance poate pierde 50% din capacitatea sa de apă.

Pe lângă producătorii de fân, îl folosesc și în zona mai largă din Marsilia, astfel încât au fost emise recomandări clare de economii.

Unii producători au apelat deja la culturi alternative, cum ar fi migdalele în creștere, iar unii sunt persistenți în producția lor, dar sunt preocupați de viitor. Dacă există o redistribuire a apei, acești războinici își pot pierde privilegiile și produsul lor cel mai important.

Ei sunt convinși că masa de apă va scădea dacă va continua să se aprovizioneze în același ritm și că solurile mai fertile se vor transforma într-o stepă. Atunci Franța ar fi rămas fără fân prețios și ar fi mai săracă pentru lovitura sa de export.

Hay, declarat cel mai bun din lume, vine din sudul Franței și costă până la 250 de euro pe tonă. Foin de Crau (hay from Crau) poartă o etichetă protejată de originalitate (dop) și este foarte solicitată în rândul crescătorilor de cai din întreaga lume, potrivit Casei de televiziune ARTE. Eticheta de origine controlată a…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.